Bixie en Impuls

Wat is Bixie:
Een Bixie wedstrijd bestaat meestal uit verschillende onderdelen, alle ruitertjes bepalen zelf aan welke onderdelen ze meedoen. Zo kunnen ze een begeleidingsproef, een dressuurproef, een springparcours en een vaardigheidsparcours rijden. 

Als je net bent begonnen met rijden, kun je al meteen meedoen aan Bixie Rubrieken! Als je nog niet zelfstandig kunt rijden, kun je meedoen aan de begeleidingsproef. Je hoeft de pony dan nog niet zelf te sturen of het tempo te bepalen. Er is steeds iemand aanwezig die je pony vasthoudt. De Bixie dressuur is ingedeeld in drie klassen: de makkelijkste klasse AA, de middelste klasse A en de moeilijkste klasse B1. Je mag zelf weten in welke klasse je begint. In de klasse AA bij het rijden mag er iemand met je meelopen om je pony vast te houden. Bij het Bixie springen en de Bixie vaardigheid zijn er twee klassen: de makkelijkste klasse AA en de moeilijkere klasse A.
Om mee te kunnen doen aan Bixie wedstrijden dien je wel een Bixie start- stempelkaart te hebben. Deze is aan te vragen bij het secretariaat van je club.


Wat is een impulswedstrijd:
Bij deze wedstrijden wordt een niveau gevraagd dat onder de huidige beginnersrubrieken in de wedstrijdsport ligt. 
De Impulsrubrieken zijn voor veel paardenliefhebbers een laagdrempelige manier om kennis te maken met de wedstrijdsport.
Bij de Impulsrubrieken dressuur beoordeelt de jury de rijvaardigheid van de deelnemer.
De dressuur Impulsrubrieken worden op verschillende niveaus verreden. Van een soort van begeleidingsproef in stap waarbij het paard of de pony mag worden vastgehouden door een helper tot aan een galopproef waar al een echte dressuurproef wordt gevraagd. Een van de doelen is om correct te leren rijden.
Om mee te doen aan Impulsrubrieken heb je geen startkaart nodig en hoef je ook niet lid te zijn van een vereniging. Je moet wel lid zijn van de KNHS, maar dit is al het geval als je bijvoorbeeld een FNRS Ruiterpaspoort hebt, of in het bezit bent van het Ruiterbewijs. Voor het deelnemen aan Impulsrubrieken hoeven geen startcoupons ingeleverd te worden. Ook worden er geen standen bijgehouden door de KNHS. Je kunt zelf bepalen aan welke rubrieken je mee wilt doen.